Ik ben universitair hoofddocent vroegmoderne geschiedenis (periode tussen ca.1500-1800), vooral gericht op Europa en het mediterrane gebied. Als stadshistoricus ben ik geïnteresseerd in de manier waarop stadsbewoners en de autoriteiten omgingen met grootschalige politieke en sociale veranderingen, conflict en klimatologische rampen. In eerder onderzoek richtte ik me op migratie en handel in Italië, de relatie tussen hongersnoden en internationale handel, mediterrane diplomatieke contacten en bekeerlingen tot de islam als intermediairs, en rituelen en verzet. Ik ben daarnaast geïnteresseerd in de vraag van wie de geschiedenis is, dus hoe machtsverhoudingen doorwerken in het maken van bronnenmateriaal en archieven: wie bepaalt wat wordt overgeleverd, wier stemmen gehoord worden? En hoe gaan we als historici om met de gaten en stiltes?
Voor meer informatie over mijn onderzoek, zie mijn Engelstalige webpagina.
Ik ben mede-oprichter en oud-directeur van ACUH, het centrum voor stadsgeschiedenis van de UvA; tussen januari 2020 en augustus 2022 was ik onderzoeksdirecteur van ASH, één van de vijf onderzoeksscholen van de FGw.
In het jaar 2022-2023 ben ik met onderzoeksverlof en daardoor helaas niet beschikbaar als scriptiebegeleider. In andere jaren kunnen studenten met belangstelling voor de sociale en culturele geschiedenis van de vroegmoderne tijd, o.a. voor thema’s als stedelijk protest, de rol van vrouwen in opstanden, stiltes in het archief, vroegmoderne diplomatie en nog veel meer, contact met me opnemen voor begeleiding.