Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Verantwoorde Digitale Transformaties is de interdisciplinaire, UvA-brede community voor onderzoek naar de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van digitale technologieën. Wij bundelen onderzoeksinitiatieven over de faculteiten heen en versterken samenwerkingsverbanden met maatschappelijke partners.

Digitale technologieën hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen communiceren, samenwerken, werken en leren. Ze hebben eindeloze nieuwe mogelijkheden gecreëerd en bieden oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheidszorg, armoede en democratische processen. Maar deze technologieën hebben ook ingrijpende sociale gevolgen. Ze introduceren nieuwe vormen van ongelijkheid, uitsluiting en marginalisatie. Kwetsbare individuen worden in toenemende mate uitgesloten van een snel veranderend digitaal leven, wat resulteert in een digitale kloof tussen de mensen die digitale vaardigheden en toegang hebben, en degenen die deze niet hebben.

Samenwerking en innovatie 

De interdisciplinaire, UvA-brede community Verantwoorde Digitale Transformaties richt zich op het analyseren, bekritiseren en verbeteren van de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van algoritmen, digitale technologieën en infrastructuren. Onze kernovertuiging is dat digitale technologieën moeten worden gebruikt om het individuele en maatschappelijke welzijn te vergroten en dat ze mensenrechten en publieke waarden moeten waarborgen. Overal aan de UvA zetten toponderzoekers zich in om deze overtuiging in praktijk te brengen. 

Verantwoorde Digitale Transformaties brengt deze onderzoekers van verschillende faculteiten samen en versterkt hun samenwerking met maatschappelijke partners. Door een brug te slaan tussen technisch en sociaal onderzoek moedigen we de dialoog aan tussen software-ontwikkelaars, technologieontwerpers, deskundigen op het gebied van sociale rechtvaardigheid en filosofen. We stellen onderzoekers in staat om innovatieve methodologieën en co-creatie te verkennen om de stem van burgers, organisaties, overheden of bedrijven te integreren in het onderzoeksontwerp.