Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In 2021 is Gebarentaal Nederland (NGT) bij wet erkend als een van de officiële talen van het land. Om de maatschappelijke participatie van dove burgers te verhogen, schrijft de wet voor dat het gebruik van NGT in de Nederlandse samenleving moet worden vergroot. Het huidige project wil daaraan bijdragen. Het betreft een samenwerking tussen de UvA en Prowise, een organisatie die de digitale taal-leertool Taalzee aanbiedt, die door meer dan 2.000 basisscholen in Nederland wordt gebruikt.

Wij zullen een leeromgeving creëren voor NGT, “Gebarenstrand”. Deze zal worden geïntegreerd in “Taalzee” en daardoor beschikbaar komen voor meer dan 300.000 kinderen in Nederland. Dit zal niet alleen bijdragen tot een grotere bekendheid van NGT in de Nederlandse samenleving, maar het zal ook een uniek venster bieden op hoe kinderen een visuele taal als NGT leren.

Tot nu toe heeft taalverwervingsonderzoek zich voornamelijk gericht op gesproken talen. Onze digitale leeromgeving zal uitgebreide acquisitiegegevens opleveren voor NGT. Dit zal ons in staat stellen fundamentele vragen in gebarentaallinguïstiek en digitaal leren aan te pakken, wat op zijn beurt verfijningen van zowel online als offline leerprogramma's voor gebarentaal mogelijk zal maken. Het project zal dus een aanzienlijke wetenschappelijke en maatschappelijke impact hebben.

Projectteam:

  • Abe Hofman (FMG)
  • Beyza Sümer (FGW)
  • Floris Roelofsen (FNWI)