Prof. Dr. Peter van Tienderen is sinds 1 januari 2017 decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Sinds 2014 was hij al werkzaam als vice-decaan en interim-decaan van de faculteit.
Ik studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht met specialisaties in ecologie & evolutie en bijvak informatica. Ik voerde mijn promotieonderzoek uit bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en verdedigde mijn proefschrift in 1989 aan Universiteit Utrecht. Daarna werkte ik als postdoc aan Duke University (Verenigde Staten), gevolgd door een aanstelling bij Wageningen UR en later een duale onderzoekspositie bij Wageningen en NIOO.
In 2001 werd ik benoemd tot hoogleraar Experimentele Plantensystematiek aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2005-2014 was ik directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED).
Sinds 2010 ben ik ook projectleider voor LifeWatch in Nederland. LifeWatch is een ESFRI Landmark project en de Europese infrastructuur voor onderzoek naar biodiversiteit en ecosystemen. In hedendaags onderzoek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de analyse van complexe en heterogene data afkomstig van, bijvoorbeeld, genetische analyse op grote schaal, sensornetwerken, satellietwaarnemingen op afstand, maar ook gemeenschappen van gebruikers (‘citizen science’). Dit betekent dat dit onderzoek afhankelijk is van moderne eScience methoden voor datavergaring, datamining, visualisatie, analyse en modelleren.
De voornaamste interesse in het experimentele onderzoek betreft aanpassing en differentiatie in hogere planten, en hun manier van voortplanten. Onderzoek is gedaan naar soorten uit het geslacht Plantago (Weegbree), Rorippa (Gele waterkers) en andere soorten uit de Brassicaceae, zoals Arabidopsis thaliana. Theroetisch onderzoek betreft onder meer de evolutie van plasticiteit en de gevolgen van genenuitwisseling tussen verwante soorten.
Rorippa is een interesant plantengeslacht omdat het zowel zelfbestuivende als kruisbestuivende soorten heeft, eenjarigen en meerjarigen, klonale en niet-klonale soorten, en die bovendien op verschillende standplaatsen voorkomen. Verschillende studies zijn gedaan naar de effecten van hybridisatie en de genetische basis van de verschillen tussen en binnen soorten.
Ik heb colleges verzorgd voor vakken op alle niveaus, van het eerstejaarsvak Plantbiologie voor de bacheloropleiding Biologie tot aan gevorderde vakken voor promovendi. Ik was betrokken bij het opzetten van de succesvolle interdisciplinaire bacheloropleiding Future Planet Studies, een initiatief van Prof. dr.Willem Bouten. In deze opleiding heb ik bijgedragen aan de vakken Toekomstperspectief van de Aarde (jaar 1) en Voedselproductie (jaar 2).
Bachelor programme Biologie
Bachelor programme Future Planet Studies
Master programme in Ecology and Evolution
De programma's GenoType and GenoDive voor de analyse van (klonale) diversiteit zijn door Patrick Meirmans ontwikkeld.
Zie Molecular Ecology Notes.
"GENOTYPE and GENODIVE: two programs for the analysis of genetic diversity of asexual organisms" by Patrick G. Meirmans and Peter H. van Tienderen
De meeste recente versie van de software kan worden gedownload vanaf de software pagina van Patrick.